Tuesday 7 June 2016

Zdravotnictví na vlastní kůži

..a kolik to tak koštuje ;)

Pár měsíců zpět mi na levém zápěstí vyskočila jakási bulka, a tak jsem neváhal a vyrazil k obvodnímu doktorovi (GP). Návštěva, tady tomu říkají konzultace, zamluvena na přesný den a čas přes internet – dokonce jsem si mohl vybrat doktora/ku. Hlavní pro ně bylo, že jsem v daném zdravotnickém centru zaregistrovaný, ke komu se přesně objednám, to je jim víceméně jedno.

Pan doktor se mi koukl na ruku, prohmatal jí, a řekl že mě pošle ke specialistovi na nějaké sportovní klinice. Odbyl mě tak za 10 minut, cena 60,- EUR (to bylo jedenáctého března). Detaily s pozvánkou že mi přijdou poštou.

Za týden dorazila obálka od Sports Surgery Clinic s pozvánkou na prvního dubna, několikastránkový formulář k vyplnění v tištěné formě, a informace o ceně za nadcházející konzultace. První konzultace 200,- EUR, jakákoliv další pak 100,- EUR.

Specialistka se koukla na ruku, prohmatala, řekla že to je typický exemplář ganglionu (cysta vyplněná rosolem) a objednala mě na operaci na třetího května. Co se týče ceny za operaci, tak to mělo být hrazeno zdravotní pojišťovnou. Pro jistotu jsem dostal „číslo“ zákroku, abych si to mohl ověřit. Jediné, co prý budu muset zaplatit je ještě 75,- EUR, ráno, až dorazím na operaci.

Pojišťovna (v mém případě VHI) má on-line formulář, skrz který jsem odeslal dotaz ohledně zákroku. Zkontrolovali zda je doktorka u nich zaregistrovaná, co je to za zákrok a číslo mého pojištění. Závěr: Vše by mělo být pokryto. Super ;)

Operace proběhla v pořádku, všechny sestřičky a doktorka super, bez problému. Ruka ovázaná, na kontrolu a sundání dlahy za dva týdny, pozvánka poštou. Za týden dorazila pozvánka na sedmnáctého května, bude to 100,- EUR.

Vše zvládnuto a tak je čas na to, vyžádat si část některých poplatků zpět od pojišťovny. Tak to tady funguje, u doktora platíte hned, ale dle pojištění, je možnost si vyžádat určitou část zpětně. V mém případě za návštěvu obvodního doktora 25,- EUR a za konzultaci u specialisty 60,- EUR.

Žádanka vytisknuta, vyplněna, účtenky vloženy do obálky (kopie schovány), obálka zalepená a odeslaná. Čas na krátkou dovolenou, úterý až sobota (Wales 2016 #TheHayFestival). Ještě během stejného týdne mi přišla potvrzující SMS (to byla středa) od zdravotní pojišťovny, s informací, že jakékoliv požadavky budou zpracovány během 10 dní. Po návratu z dovolené čeká ve schránce vyúčtování, a po kontrole bankovního účtu, zjišťuji, že peníze dorazily již v pátek (dohromady čtyři dny).

Celkové náklady: 435,- EUR, vráceno 145,- EUR.

Zdravotní pojištění za mě platí zaměstnavatel, což je přibližně 1350,- EUR za rok. Toto však není povinné, je to zvykem pouze u lepších firem (je to bráno jako bonus k platu).