Saturday 27 February 2016

Stěhování


Jak už jsem naznačil v předchozím příspěvku, nedávno jsme se stěhovali. Byt v Bellevue, se super výhledem na Phoenix Park, se nějakým záhadným způsobem zaplnil různými předměty a krabicemi. To však nebyl jediný problém. Posledních pár let měla naše bytná ve zvyku nám vždy před Vánoci zvednout nájem. Navýšení se tedy dalo očekávat i tentokrát, a tak jsme se ke konci loňského roku rozhodli najít něco nového.

Pro ilustraci, když jsme se nastěhovali do Bellevue, byl nájem 800 EUR měsíčně. Toto vydrželo pár let, až do Vánoc 2013, kdy se nájem zvedl na 950 EUR a rok poté na 1,050 EUR. Uff, pronajímatel má zde právo zvednout nájem jednou za 12 měsíců (což se letos mění na 24 měsíců) a to víceméně o kolik chce, pokud to je běžná cena v okolí. Po letmé kontrole jsme zjistili, že ceny se zbláznili a šplhají jako blázen všude.

Islandbridge, Dublin 8 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Apartment, One bed 938.14 832.55 853.31 901.53 972.73 1,061.97
Zdroj: Central Statistic Office

Celková situace ohledně bydlení v Irsku, a speciálně v Dublinu (což je na samotný příspěvek), není růžová, vyššímu nájmu se nevyhneme. Pojďme však najít něco většího. Měli jsme dvě varianty. Menší domeček dále od centra po trase tramvaje/vlaku (max: 1,300) nebo větší byt v centru, ten by byl dražší (max: 1,500), ale zase by se ušetřilo na dopravě.

Misha se dala do hledání, a ověřila si že je to v současné době peklo. Malá nabídka, velká poptávka a předražené byty. V žádném případě to není tak, že byste si našli pár hezkých lokací, šli se na ně podívat a pak se rozhodli. Ve skutečnosti najdete pouze jedno vhodné místo, přihlásíte se na prohlídku, spolu s dalšíma ~20ti lidma, a vezmete si sebou veškeré potřebné dokumenty a peníze na zaplacení zálohy. Pokud se vám místo líbí, a máte vše připravené, musíte se rovnou dohodnout s agentem. V minulosti se nám stalo, že jsme dokumenty a zálohu nechali až na další den, a tím pádem "přišli" o byt, bohužel.

A je to tady, naše šance, House to Rent, Sarsfield Road. První pronájem po majitelích, 10 minut pěšky od Bellevue, dobrá cena, zahrádka, dvě autobusové linky do centra (bohužel daleko od tramvaje/vlaku), poblíž Gravity (lezení) pro mě a relativně blízko do plstícího studia ve Phoenix Parku pro Mishu. Ideální!

Dokumenty sebou:

  • Cover letter
  • Doporučení z práce (GorTh)
  • Doporučení z práce na Magical Sites (Misha)
  • Účet za služby z předchozího bytu
  • Platební detaily s výpisem z banky
  • Doporučení z předchozího pronájmu

Baráček super, jdeme do toho, ale ouha, zájemců je více. Agent, dává šanci všem co mají dokumenty sebou (my + jeden další pár), a i těm, co je pošlou během týdne. Nastává soutěž mezi osmi zájemci, vybírat bude agentura spolu s majitelem.

Agentura doporučí lidi do užšího výběru, ve kterém si bude vybírat pouze majitel. Měli jsme nabídnout vyšší cenu? Máme dost dobré reference? Podle čeho budou vybírat? Tyto a mnohé další otázky se nám začali honit hlavou.

Dobré zprávy, postupujeme do užšího výběru. Majitel se rozhoduje mezi třemi zájemci, jak nám řekl agent, je to velice těsné, a tak nám zatím nemůže nic slíbit:

  • Všichni nekuřáci
  • Dobré reference z práce
  • Dlouho v předchozím nájmu (5+ let)
  • Vše páry, žádné děti
  • Bydlí poblíž, znají místo
  • Mají práci (professionals)

Další týden plných otázek, majitel nikam nespěchá. Volá agent, snažím se soustředit abych neslyšel pouze to co chci, a všemu správně porozuměl. Můžeme se nastěhovat, vybrali si nás, neuvěřitelné!

Konec dobrý, vše dobré :)

P.S.: Než jsem stačil napsat o našem hledání nového místa k bydlení, tak náš předchozí byt byl kompletně zrekonstruován (včetně zbourané příčky mezi kuchyní a obývákem), vybaven novým nábytkem a pronajat za 1,295 EUR měsíčně.